Tollaslabda Szabályzat

 1. A játékban 18. életévét betöltött, érvényes meghívóval rendelkező személyek vehetnek részt.
 2. A résztvevő felelősséget vállal a saját maga testi épségéért, más résztvevők testi épségét pedig nem veszélyezteti.
 3. A részvétellel a résztvevő elfogadja, hogy a TanyaFeszt Tollaslabda Kupa alatt az alábbi szabályzat a mérvadó, nem bármi más.
 4. A játékban a játékosok egyedül vesznek részt.
 5. Amennyiben egy játékos nem jelenik meg az aktuális mérkőzésének kezdő időpontjára, úgy a játékos automatikusan veszít és kiesik a kupából. A tolerancia jegyében 2 perc várakozási idővel kedvezünk a játékosoknak.
 6. A tollaslabdát egy hálóval kettéválasztott pályánt játssza két játékos egymás ellen, homokos talajú pályán. A játék célja a labda átjuttatása az ellenfél térfelének talajára, illetve az ellenfél ilyetén céljának megakadályozása.
 7. A játék elején pénzfeldobás történik és aki azt nyeri, az választhat a következő lehetőségek közül. A: Eldöntheti, melyik térfelet választja. B: Kezdeni akarja az adogatást, vagy fogadni. Amennyiben a sorsolást nyerő játékos az A lehetőséget választja, úgy a másik játékos dönthet a B lehetőség esetében. Vice versa.
 8. A játékosoknak egyetlen szettet kell megnyerniük az ellenfelük ellen. Röviden, aki a szettet nyeri, az jut tovább a következő körbe, a másik játékos kiesik.
 9. Kivételt képez a döntő, ahol 3 szettből kell kettőt megnyerni, vagyis az a játékos nyeri a döntőt, aki előbb éri el a két győzelmet.
 10. Szettet akkor nyer valaki, ha eléri a 21 pontot. Amennyiben a 21 pont elérése esetén nincs 2 pont különbség, úgy a játék folytatódik addig, míg valaki 2 ponttal többet nem szerez az ellenfelénél. Amennyiben az állás 29-29, úgy az nyer, aki a következő pontot megszerzi, azaz eléri a 30 pontot.
 11. A játék adogatással kezdődik. Az adogató játékos átüti a labdát az ellenfél térfelére.
 12. Ha az adogató sikeresen átüti a labdát az ellenfér térfelére és ott a vonalakon belül érinti a labda a földet, úgy az adogató nyeri az adott menetet.
 13. Ha az adogató nem tudja átütni a labdát az ellenfél területére, vagy át tudja ütni, de ott a labda a vonalakon kívül ér földet, úgy a fogadó nyeri az adott menetet.
 14. Amennyiben az ellenfél visszaüti az adogató labdáját, úgy a menet folytatódik. A menet addig tart, míg a labda a földön, vagy a hálóban nem köt ki. Ha a labdát utoljára érintő játékos ütésének köszönhetően a labda az ellenfél térfelén, a vonalakon belül ér földet, úgy a pont annak jár, aki a labdát utoljára érintette. Minden más esetben az ellenfelet illeti a pont.
 15. Ha az adogató játékos szerzi a pontot, úgy a következő menetben megint ő fog adogatni.
 16. Ha a fogadó játékos szerzi a pontot, úgy a következő menetben ő válik az adogatóvá.
 17. A játékosok a játékot megelőzően bármilyen plusz szabályban kiegyezhetnek. Amennyiben nem jutnak dűlőre, úgy ez a szabály lép érvénybe.
 18. Játék közben a bíró szava szent és sérthetetlen.