A kies szó jelentése: “Vonzó, szép táj, amely természeti bájának üdeségével, enyhe változatosságával kellemes hatást kelt.”, vagy épp “Vidék, amely a forgalomtól, sűrűbben lakott helytől távol esik.”. Lefordítva, a Tálas Ranch-nél jobb helyet keresve sem találhatnának a fellépésre, hisz mindkettőt magában foglalja a VII. TanyaFesztnek otthont adó tanya.

A KIES, 2015. márciusában alakult, rock / punk / grunge zenekar. Zenéjüket és élő koncertjeiket pörgős, életigenlő hangulat jellemzi. Maguk mögött tudhatnak 3 EP-t, 4 nagylemezt, és számos videóklipet. Léptek már fel az ország minden szegletében, olyan zenekarok társaságában, mint a Fish!, a Depresszió, az Alvin és a mókusok, az AWS és még sorolhatnánk. ‘Egyetlen’ című dalukkal az A DAL 2020 műsorában egészen a középdöntőig meneteltek. Harmadik, ‘Nincs az sor, amibe szívesen beállnék” című lemezüket a szakma, valamint a közönség is pozitívan fogadta, amit 2020. februárjában egy nagyszabású, önálló A38 Hajós koncerten mutatott be a csapat. 2021. márciusában megjelent új EP-jük ‘Nincs az a sor, amibe szívesen beállnék’ címmel, év végén pedig egy új single a ‘Nem félek’ is napvilágot látott, amely bekerült az ‘A DAL 2022’ repertoárjába is. 2022-ben a koncertezés mellett megjelentettek egy ”Balaton” című EP-t, mely három Balaton témájú nyári sláger feldolgozását tartalmazza, de ebben az évben jöttek a ‘Húzós éjszakák’ és a ‘Valami mindig van a sötétben’ című számok is. 2023. tavaszán a nagylemez munkálatai mellett turnéra indultak a Mudfield társaságában (akik szintén tiszteletüket teszik majd nálunk, de erről később), majd decemberben megjelent a negyedik nagylemezük, “Világmegváltó lemez“ címmel.

Hogy mit tartogat nekik a 2024-es év? Az nagyrészt még a jövő zenéje, egy viszont biztos. Augusztus 8-án (csütörtökön) este 22:30-as kezdéssel a Terasz Színpadon bizonyítják a nagyérdeműnek, hogy az eddig elért sikerek több is, mint megalapozottak.