Mivel a kalózmetálból sosem elég, bűn lenne a Rumproof zenekart akár a Lajstromból, akár a fellépők sorából kihagyni. Így van! Az év eleji tervekkel ellentétben, szerencsére idén is lesz Rumproof a VII. TanyaFeszten! A válaszokból pedig az is kiderül, hogy ők legalább annyira élvezték a legutóbbi bulijukat nálunk, mint mi őket. Kérdés, hogy lehet-e ezt még fokozni? Az aftervideóból és az augusztus 9-ei fellépésből kiderül.

Mit éreztek a zenekarotok erősségének? Miben vagytok egyediek, illetve mit szeretnétek/terveztek ennek érdekében tenni?

Szerintem a tematikánk és a színpadi jelenlétünk az erősségünk. Egy bulizós, folk-metal zenekar vagyunk, ami a szabadság életérzését közvetíti. A zenekar minden tagja más és más személyiségtípus, mégis, ha színpadra kerülünk, akkor mindegyikünkből előbújik a kalóz és ezalatt az egységes lelkiállapot égisze alatt, egy jól összeszokott és összhangban lévő színpadi játékot tudunk prezentálni a közönségünknek. Így a tematika és a színpadi jelenlétünk, ami ütőképes. Mindenkinek megvannak azok az adottságai, amikkel a koherens sikeresség részegységét megteremti. 

Ha mindössze egyetlen dalt hallgathatna meg valaki tőletek, melyik dalt ajánlanátok a figyelmébe? 

Ez nehéz kérdés, mert eddig a legtöbbet hallgatott dalunk a Kalózszív, ami egy szerelmi szálon alapuló fiktív történet. Inkább ajánlanék kettőt, ami zeneileg a Rumproof két végletét teremti meg. Az egyik az Ezüsthíd, ami egy akusztikus szerelmi vallomás, a másik pedig a Black Out, ami a bulizós, Rumproof életérzést közvetít. A többi nóta e két véglet között helyezkedik el a Rum-O-Meter-en. Hallgassátok meg mindet, ne szemezgessetek! 🙂 

Black Out 

Milyen aktualitások történtek a banda életében és mi várható a következő fesztiválig?

A 2020-as Covid mizéria miatt egy időre kénytelenek voltunk visszavenni a lendületből. Ezalatt az idő alatt rengeteg minden történt, aminek hatására megbeszéltük, hogy átalakulunk egy amolyan baráti alapon működő zenekarrá, kicsit kisebb lendülettel, mint előtte. Ennek a működésnek a keretein belül dolgozunk a következő lemezünkön és szervezünk pár koncertet, aminek a számát a jövőbe emelni fogjuk. Egy-egy buli után mindenki érzi, hogy hiányzik nekünk ez a fergeteg, amit a Rumproof jelentett, szóval egy picikét azért feljebb kapcsolunk majd.

Mi a legmaradandóbb élményetek a TanyaFesztről? 

A fesztivál miliője nagyon szuper hangulatot kölcsönöz, beszéltük is a srácokkal, hogy hatalmas ötlet ez a tanyás feeling. A kiásott rögtönzött medence a közelben, vagy éppen az emberek között bóklászó állatkák, az a nyugodt környezet, amit egy tanya tud nyújtani a látogató számára, érdekes egyveleget alkotott a felfokozott hangulatú történésekkel karöltve. Csináltunk élő bejelentkezést, szerintem nézzétek vissza. Nem állítom, hogy józanok voltunk, de legalább hoztuk a formát.

TanyaFeszt after élő

Meddig tartott túllépni azon, hogy vége a fellépésnek és egy évet kell várni a következő Fesztig?

Igyekeztünk nem traumaként megélni, de várjuk a lehetőséget, hogy visszatérhessünk a világot jelentő szénabálákra. 🙂

Hogyan alakult a gruppi-arány, a TanyaFeszt után?

Személy szerint jobban preferálom a követő kifejezést. A zenekarunk a legelső koncerttől kezdve minden buli után elvegyül a tömegben a közönséggel. Sokkal jobb közvetlennek lenni és cimborázni, mint hozni a sztárallűrt. Nagyon sok kedves, aktív, hiperaktív arc volt a Tanyán, akikkel összebarátkoztunk és azóta is követik a munkásságunkat. <3  

Ajánljatok két zenekart, akiket fesztiválozóként szívesen látnátok a színpadon!

1.Fools Follow Rules (Rage Against the Machine tribute)

Ebben a zenekarban a gitárosunk (Szűcs Péter) és basszerosunk (Kún Norbert) is játszik, így nyomokban kalózokat is tartalmaz. A frontemberük pedig eszméletlen belső erővel hozza a showt! Rájuk bólogatnék egy sort, az tutifix’.

2.$kaotic

Itt pedig dobosunk, az utánozhatatlan fekete gyöngy (Deria Dávid) gitározik, így nyomokban itt is van kalóz. A zenekar egy ska-s/punkos vonalat hoz, rájuk is szívesen elugrabugrálnék. Szóval őket is ajánlanám.

Miben különbözik szerintetek a TanyaFeszt a többi fesztiváltól?  Fellépnétek-e megint a Tanyán, ha esélyetek adódna rá? 

Eszméletlen jó volt a hangulat, mi nagyon éltük. A fesztiválozók annyira közvetlenek voltak, hogy kicsit megboldogult Rockmaratonos éveim jutottak eszembe, ahol egy olyan közegbe csöppent az ember, ahol mindenki haver, vagy tesó volt. Hogy várjuk-e? Naná!

Részt vettetek egyéb programokon is a Tanyán? Amennyiben nem, tervezitek javítani ezt a hibát a jövőben? 

Csak ismételni tudom magam, lessétek meg az élő bejelentkezésünket! A programokon nem igazán vettünk részt, mi főként inni és zenélni mentünk. Azért a koncert végén bedobtuk a testeket egy kis goára, aztán hanyigáltunk és hömbölögtünk még egy sort. 

Kérlek egyetlen igennel, vagy nemmel válaszoljatok: Szerintetek is a nap keleten kel fel és a TanyaFeszt a legjobb hely egy feltörekvő zenekar számára?

Egon!