Az eddigi bemutatkozók sorából egy stílus nagyon hiányzott. A kalózmetál! Nyugi, lesz az is! A Rumprooftól olyan koncertre számíthatunk, amelyre még Jack Sparrow is kikötne, ha Cserkeszőlő egy tengerparti város volna. A tapasztalat beszél belőlünk, hiszen nem először látogatnak el hozzánk.

A Rumproof 2014-ben bontott vitorlát, pécsi alapítású zenekarként. Folk-metál banda, amely kezdetben olyan – a stílust meghatározó – bandák feldolgozásaiból építette repertoárját, mint az Alestorm vagy a Korpiklaani zenekarok. Hamar ráérezvén a műfajra, a brigád 2016-ban kiadta Black Flag in the Sky című első kislemezét, 2018-ban pedig napvilágot látott Rogues of the Seven Seas névre hallgató nagylemezük.

A kalózos színpadi megjelenés egy XVII. századi környezetbe repíti vissza a koncertre látogatókat, miközben az alkoholfogyasztás örömeiről, tengeri csatákról, misztikus kincsekről és az akkori hedonista életvitelről énekelnek. Mindezt sajátos, humoros köntösbe bújtatva. 

Zenéjükben keverednek a metál és a folklór zenei sajátosságai. Előbbi a zenei alapokban, utóbbi pedig a hangszerek díszítésében mutatkozik meg. A fellépések túlmutatnak a szimpla koncertélményen: a közönségre egy fergeteges, színházi elemekkel tarkított, a korai újkorba repítő lendületes, ugrálós, olykor „líraibb” hangvételű elemeket is tartalmazó szórakozás vár. 

A fentiek értelmében pedig mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy időben szerezze be a jegyét a VII. TanyaFesztre. Erre az egyedi, testközeli, rummal megspékelt élményre augusztus 9-én éjfélkor kerül sor a Terasz Színpadon, melynek során áteveznek minket a TanyaFeszt utolsó napjára.